Πράσινο φως από το ΤΑΙΠΕΔ για το Mega Logistics Center στη Φυλή – Στα 200 εκατ. ευρώ το κόστος

Το Logistics Center θα γίνει σε ακίνητο έκτασης 450 στρεμμάτων που θα του παραχωρήσει ο Δήμος Φυλής για 35 χρόνια

ΘΡΙΑΣΙΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 05/04/2024, 17:24

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ:NEWSROOMΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ: 4΄

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η εκκίνηση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη του νέου Εμπορευματικού Κέντρου (Logistics Center) στον Δήμο Φυλής.

Χθες στη συνεδρίασή του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ εγκρίθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φυλής. Πάντως, είχε προηγηθεί η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Ταγαρά.

Ο επενδυτής που θα επιλεγεί από τη διαδικασία αυτήν θα δημιουργήσει το Logistics Center σε ακίνητο έκτασης 450 στρεμμάτων που θα του παραχωρήσει ο Δήμος Φυλής για 35 χρόνια. Η δημιουργία του Logistics Center, σύμφωνα με την αναθέτουσα αρχή, το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να κοστίσει 150 έως 200 εκατ. ευρώ, με στόχο να καταστεί ένα σύγχρονο κέντρο φιλοξενίας των μεταφορέων και διαμεταφορέων που σήμερα στεγάζονται στον Ελαιώνα.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 μεταφορικές επιχειρήσεις έχουν δεχθεί να μετακινηθούν στις νέες εγκαταστάσεις που θα δημιουργήσει ο προτιμητέος επενδυτής που αναμένεται να επιλεγεί. Προς την κατεύθυνση αυτήν, οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακινηθούν στο Εμπορευματικό Κέντρο της Φυλής θα επιδοτηθούν με περίπου 21 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, θα καταστεί πιο ελκυστική η μετακίνησή τους από τον Ελαιώνα στη Φυλή και ταυτόχρονα ο προτιμητέος επενδυτής θα διαθέτει μια σημαντική «μαγιά εσόδων» από χρήστες του εμπορευματικού κέντρου.

Στόχος είναι το νέο Logistics Center στη Φυλή να ικανοποιεί τα πιο σύγχρονα και «πράσινα» πρότυπα

Σημειώνεται ότι η δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου της Φυλής είναι στενά συνυφασμένη με την ανάπλαση του Ελαιώνα, ένα έργο που ήδη έχει δρομολογηθεί και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, το εμπορευματικό κέντρο Φυλής, όσο και η ανάπλαση του Ελαιώνα, είναι αλληλένδετα μεταξύ τους Το ΤΑΙΠΕΔ στη δημιουργία του logistics center ενεργεί ως αναθέτουσα αρχή, για λογαριασμό του ιδιοκτήτη του ακινήτου, δηλαδή τον δήμο Φυλής. Ο τελευταίος από την παραχώρηση αυτήν αναμένεται να λαμβάνει ετήσιες αποζημιώσεις, που θα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του προτιμητέου επενδυτή. Τα άλλα κριτήρια θα είναι το ύψος της επένδυσης, το είδος των εγκαταστάσεων κ.λπ. Εν γένει, ωστόσο, στόχος είναι το νέο Logistics Center στη Φυλή να ικανοποιεί τα πιο σύγχρονα και «πράσινα» πρότυπα.

Το ακίνητο που θα φιλοξενήσει το νέο εμπορευματικό κέντρο κατέχει προνομιακή θέση, καθώς, βρίσκεται δίπλα στην Αττική Οδό, δίπλα σε σιδηροδρομική γραμμή, πολύ κοντά στα λιμάνια του Πειραιά, της Ελευσίνας, αλλά και του Λαυρίου, που τώρα ετοιμάζεται η αξιοποίησή του. Παράλληλα, βρίσκεται δίπλα στο Θριάσιο Πεδίο, όπου ήδη λειτουργούν ή/και δημιουργούνται νέα εμπορευματικά κέντρα.

Πράσινο φως από το ΤΑΙΠΕΔ για το Mega Logistics Center στη Φυλή - Στα 200 εκατ. ευρώ το κόστος
Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ

Επιπλέον, η ολοκλήρωση του εμπορευματικού κέντρου της Φυλής μπορεί ν’ απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό από την κίνηση βαρέων οχημάτων την εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, που διασχίζει το λεκανοπέδιο της Αττικής και φτάνει μέχρι τον Ελαιώνα, δηλαδή το κέντρο της Αθήνας. Εκτιμάται ότι με την ολοκλήρωση του νέου Logistics Center η κίνηση φορτηγών στην Λεωφόρο Κηφισού θα μειωθεί έως 4.000 μετακινήσεις ημερησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομα αναμένεται από το ΤΑΙΠΕΔ να εγκριθεί και η αντίστοιχη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Γκόνου στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αντίστοιχου Εμπορευματικού Κέντρου με εκείνου της Φυλής, που θα βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.