Άρθρο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αντίστροφη μέτρηση για το logistics center Φυλής

Ιστορία από Δημήτρης Δελεβέγκος  

Μέσα στην επόμενη χρονιά –ενδεχομένως έως το πρώτο εξάμηνο– αναμένεται να υπάρξει ανάδοχος για το έργο της κατασκευής του επιχειρηματικού πάρκου σε έκταση 450 στρεμμάτων στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής, όπου θα μετεγκατασταθούν από τον Ελαιώνα περίπου 400 μεταφορικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ που λόγω του μεγέθους της απαιτείται να διαθέτει εγκεκριμένο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο που καθορίζει, μεταξύ άλλων, τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς δόμησης. Το προαπαιτούμενο αυτό εκπληρώθηκε μετά την πρόσφατη θετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προέγκριση του ειδικού πολεοδομικού σχεδίου. Το αμέσως επόμενο βήμα περιλαμβάνει την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα επισφραγίζει την πολεοδόμηση του επιχειρηματικού πάρκου.

Με τα δεδομένα αυτά, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, που έχει την αρμοδιότητα της ωρίμανσης του έργου, δρομολογεί τον διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη του παραχωρησιούχου που θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται το πάρκο μέσα στο πρώτο τρίμηνο. Τμήμα του έργου περιλαμβάνει την παροχή οικονομικών κινήτρων 21 εκατ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις διαμεταφοράς ώστε να μεταφέρουν την έδρα τους από τον Ελαιώνα στο πάρκο της Φυλής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ και πρόεδρο Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής, Θανάση Ζηλιασκόπουλο, το έργο έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, το περιβάλλον και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεταφορικών επιχειρήσεων της πρωτεύουσας.

Υπολογίζεται ότι η μεταφορά των διαμεταφορέων στο νέο επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλής θα περιορίσει κατά 6.500 φορτηγά την κίνηση στη λεωφόρο Κηφισού, ενώ σημαντική ώθηση στα logistics θα δώσει η σύνδεση του σχεδιαζόμενου logistics center με τον σιδηρόδρομο και την Αττική Οδό. Επίσης, από τα 450 στρέμματα του οργανωμένου υποδοχέα της Φυλής, μόνο τα 80 θα αφορούν τις εγκαταστάσεις των μεταφορικών επιχειρήσεων. Στα υπόλοιπα θα δημιουργηθούν υπερσύγχρονοι χώροι αποθήκευσης και διανομής προϊόντων. Δεδομένου ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων και η έναρξη λειτουργίας του επιχειρηματικού πάρκου αναμένεται έως το τέλος του 2025, στόχος που μοιάζει αρκετά δύσκολος. Κι αυτό, εάν ληφθεί υπόψη ότι από την ανάδειξη του αναδόχου μέχρι την έναρξη κατασκευής μεσολαβεί πάντοτε ένα μακρύ χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση αναμένεται να έχει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη και για την Αθήνα. Κι αυτό επειδή, όταν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση των μεταφορικών επιχειρήσεων στη Φυλή, θα απελευθερωθεί μία πολύ μεγάλη έκταση σε Ελαιώνα – Βοτανικό που περιβάλλουν η Ιερά Οδός, η λεωφόρος Πέτρου Ράλλη και οι οδοί Αγίας Αννης και Ορφέως. Σε συνδυασμό με τα συγχρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα ανάπλασης στον Βοτανικό – Ελαιώνα, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού 8.500 θέσεων που θα διαθέτει περιαστικό χώρο πρασίνου 260 στρεμμάτων και τις δρομολογούμενες κτιριακές αναπτύξεις (π.χ. κτίρια γραφείων της Dimand στις πρώην εγκαταστάσεις της Softex), στην περιοχή αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα από τα μεγαλύτερα projects αστικής αναζωογόνησης της χώρας.