Στο πόδι ο Βοτανικός για τον καταυλισμό των λαθρομεταναστών

Με δυναμικές κινητοποιήσεις, απαντούν οι διαμεταφορείς μαζί με επιχειρηματίες, βιοτέχνες και κατοίκους του Βοτανικού, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει για ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, με την παρουσία παράνομου καταυλισμού Αλβανών Ρομά.

Όπως επισημαίνουν στο protothema.gr, εκπρόσωποι των διαμεταφορέων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην περιοχή, η εγκληματικότητα πλέον «χτυπάει» κόκκινο, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικές εταιρείες να μην ασφαλίζουν τις παρακείμενες του παράνομου καταυλισμού επιχειρήσεις για κλοπή και πυρκαγιά, ενώ όσες συναινούν χρεώνουν με υπερβολικά ασφάλιστρα τους πελάτες τους.

Εκτός από τις ληστρικές επιθέσεις που δέχονται καθημερινά, επιχειρήσεις που ανήκουν σε Έλληνες και νόμιμους αλλοδαπούς, η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, όσον αφορά τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές συνθήκες.

Ο παράνομος καταυλισμός, θέμα το οποίο ανέδειξε πολλές φορές στο παρελθόν το protothema.gr, βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση που έχουν καταπατήσει λαθρομετανάστες από την Αλβανία, και σε λιγότερες περιπτώσεις κάτοχοι … τουριστικής βίζας, που παρά τις πολυετείς προσπάθειες των νόμιμων ιδιοκτητών να απομακρυνθούν και να εκκενώσουν το οικόπεδο, εξακολουθούν να … αυξάνονται και να πληθύνονται.

Την περασμένη Δευτέρα «ένοικοι» του παράνομου καταυλισμού, αφού ξυλοκόπησαν τον Πακιστανό φύλακα πρακτορείου του γ,γ της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς (ΠΕΕΔ) Παναγιώτη Βλαχογιώργη έκλεψαν εμπορεύματα αξίας 16.000 ευρώ, που όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια πουλήθηκαν εντός του καταυλισμού, που έχει εξελιχθεί σε «άβατον», σε κλεπταποδόχους έναντι 3.500 ευρώ. 

Επιστολή διαμαρτυρίας

Την Πέμπτη η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσεων Διαμεταφοράς, απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη, με κοινοποίηση προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και ΤΟΝ Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλο
Η επιστολή περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή του Βοτανικού, με την παρουσία του παράνομου καταυλισμού Αλβανών Ρομά, ενώ ενημερώνει για τις κινητοποιήσεις που αναμένονται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα από την κοινή επιτροπή που έχουν συστήσει διαμεταφορείς μαζί με επιχειρηματίες, βιοτέχνες και κατοίκους της περιοχής.


Αναλυτικά η επιστολή, έχει ως εξής:

<<Κύριε Υπουργέ,
Οι διαμεταφορικές επιχειρήσεις της ένωσης μας ΠΕΕΔ δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Βοτανικού εξυπηρετώντας τις εγχώριες μεταφορές σε όλη την Ελλάδα πάνω από 40 έτη. Έχουμε, επανειλημμένως, διαμαρτυρηθεί στο Υπουργείο με επιστολές για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του Βοτανικού αλλά οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης δυστυχώς χειροτερεύουν. Υποθέτουμε ότι και υπηρεσιακά ενημερώνεστε για το πλήθος των εγκληματικών ενεργειών που συμβαίνουν στην περιοχή από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα.

Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές της αστυνομίας, ορμητήριο και καταφύγιο των εγκληματικών ενεργειών είναι ο καταυλισμός κάτω από την Ορφέως, που βρίσκεται σε μεγάλη έκταση και διαθέτει ελεγχόμενη πρόσβαση από κάθετα δρομάκια της Ορφέως. Οι επιθέσεις σύμφωνα με τα μέλη μας είναι σχεδόν καθημερινές σε πελάτες των επιχειρήσεων, υπαλλήλους και κατοίκους της περιοχής. Κλοπές, εκβιασμοί, ληστείες, μαχαιρώματα, ξυλοδαρμοί με τις αντίστοιχες αστυνομικές καταγραφές των τραυματισμών και τις νοσηλίες.

Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις όπου εκλάπησαν εμπορεύματα και ολόκληρα φορτηγά και διαπραγματεύτηκαν την επιστροφή τους, αντί της «μαύρης» μεταπώλησης, πουλώντας στην ουσία προστασία. Δεκάδες περιστατικά με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ απώλειες εμπορευμάτων και εξίσου μεγάλες υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και στα οχήματα των εταιρειών τις περιοχής. Χαρακτηριστικό της συχνότητας των κλοπών είναι η άρνηση ασφαλιστικών εταιριών να καλύψουν τις επιχειρήσεις μας για κίνδυνο πυρός-κλοπής καθώς και το γεγονός ότι δεν αναλαμβάνουν φύλαξη βραδινή τα ιδιωτικά σεκιούριτι.

Συνυπολογίζοντας και το εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τίθεται πια σοβαρό θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας. Στον ίδιο χώρο παρατηρείται καύση κλεμμένων καλωδίων επιβαρύνοντας τις άθλιες υγειονομικές συνθήκες του καταυλισμού και της ευρύτερης περιοχής. Σχετικά δημοσιεύματα υπάρχουν σε πολλές εφημερίδες και site στο internet. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενεργεί εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα, ενώ εμείς συνεχίζουμε να αναπνέουμε σχεδόν καθημερινά το τοξικό νέφος από φουράνια και διοξίνες. Η εργασία πλέον των 1500 εργαζομένων και πολλαπλάσιων διερχόμενων πελατών στην περιοχή πρέπει επιτακτικά να ξαναγίνει βιώσιμη.

Κατόπιν πολλαπλών οχλήσεων υπήρξαν διαβεβαιώσεις για αυξημένες περιπολίες που εφαρμόζονταν για μικρά χρονικά διαστήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποτρέψουν την εγκληματική δραστηριότητα. Η λύση που απομένει και στην οποία αποβλέπουμε είναι η απομάκρυνση του καταυλισμού, όπως είδαμε ότι επιχειρήθηκε πρόσφατα πέριξ της Αττικής Οδού στο Κορωπί.

Κύριε Υπουργέ,
•    Εξαντλήσαμε την υπομονή μας, απευθυνθήκαμε παντού αλλά κανείς δε μας προστατεύει. Ελπίζουμε οι πρόσφατες εξαγγελίες σας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης να μην περιοριστούν στο κέντρο των Αθηνών, αλλά να εφαρμοστούν και στα όρια της πόλης στο Βοτανικό.
•    Ζητάμε την άμεση ενασχόλησή σας με το συγκεκριμένο θέμα και την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε γιατί τα μέλη μας είναι αγανακτισμένα και αποφασισμένα με κάθε τρόπο να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους.
•    Ζητάμε το αυτονόητο.
•    Ζητάμε την ασφάλεια των επιχειρήσεων και των υπαλλήλων μας.
•    Ζητάμε ανθρώπινες υγειονομικές συνθήκες.>>