Απολογισμός περιόδου 2008 – 2010


Τη διετία 2008 – 2010, η Πανελλήνια Ένωση Επιχειρήσων Διαμεταράς, ως φορέας εκπροσώπησης της εθνικής διαμεταφοράς ανέπτυξε επικοινωνία και συνεργασία με συναφείς με τον κλάδο συλλόγους όπως το Σύνδεσμο Διεθνούς Διαμεταφοράς, την Ελληνική Εταιρεία Logistics (παραρτήματα Αθηνών και Βορείου Ελλάδος), τον Επιμελητηριακό Σύνδεσμο Μεταφορών κ.α. Συμμετείχε στη Μόνιμη Επιτροπή Logistics του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, η οποία και εξέδωσε πόρισμα, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για την εκσυγχρονιστική επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων της ευρύτερης μεταφοράς, υπέγραψε κλαδικές συμβάσεις εργασίας κλπ.

Στόχος της εξωστρεφούς πολιτικής ήταν η γνωστοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και η τεχνοκρατική αντιμετώπισή τους μέσα από επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις. Τα σημαντικότερα από τα ζητήματα που απασχόλησαν τον κλάδο ήταν :

Χωροταξικό 

Σταθερή παραμένει η άποψη της ΠΕΕΔ για μαζική μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου στο Εμπορευματικό Κέντρο του Θριασίου. Η άποψη αυτή έχει υιοθετηθεί από το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων σε ανύποπτο χρόνο, όμως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ενισχυτικά της άποψης αυτής προβαίνουμε στη σύνταξη μελέτης και καταγραφής των προβλημάτων του κλάδου στοχεύοντας κύρια στο χωροταξικό και στη μετεγκατάστασή μας.

Παράλληλα, διενεργήσαμε επαφές με μεγάλες τεχνικές εταιρείες, συμβούλους επιχειρήσεων, real-estate και κτηματομεσιτικές για την προοπτική δημιουργίας αντίστοιχου χώρου (μεταφορικού πάρκου) από ιδιώτες, που όμως δεν έτυχε υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Διερευνήθηκαν ακόμα και περιπτώσεις μακροχρόνιων μισθώσεων γηπεδικών εκτάσεων που λόγω της πολυπλοκότητάς τους, δεν άφηνε περιθώρια αξιοποίησής τους.

Ήδη στο χώρο που βρισκόμαστε (Βοτανικός Αττικής) διενεργούνται έργα διαπλάτυνσης των οδών με αποτέλεσμα την έξωση διαμεταφορικών επιχειρήσεων. Αρχίζουν, λοιπόν, να βρίσκονται αφορμές διενέργειας φάσεων της ανάπλασης του Ελαιώνα, χωρίς να υπάρχει προγενέστερη επίλυση της οριστικής μας εγκατάστασης.

Η κομβική οργάνωση του δικτύου των επιχειρήσεων διαμεταφοράς αποτελεί κλειδί στη διατήρηση υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας των προϊόντων, καθώς και στην περιβαλλοντική εξυγίανση των πολεοδομικών κέντρων όπως αυτού της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Πρακτικά, όλοι έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος οργάνωσης της διαμεταφοράς και αντίστοιχα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Απομένει η απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών, Περιβάλλοντος και Οικονομίας, για άμεση εφαρμογή τους. Τα νομοθετήματα (εμπορευματικά κέντρα και χωροταξικοί σχεδιασμοί) υπάρχουν ήδη και είναι αδιανόητο το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν προχωρά άμεσα στην εφαρμογή τους. Η αλλαγή 3 υπουργών και δύο κυβερνήσεων δυσχέρανε ιδιαίτερα το έργο μας διατηρώντας το θέμα στάσιμο.

Διασφάλιση ανταγωνιστικότητας διαμεταφοράς

Η ΠΕΕΔ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης για τις παράνομες διαδικασίες διενέργειας μειοδοτικού διαγωνισμού ανάθεσης μεταφορικού έργου. Το δικαίωμα διενέργειας διαγωνισμού για τρίτους δεν παρέχεται σε κανένα σύλλογο και καλούμε όλους τους διαμεταφορείς να καταγγέλλουν και να μην υποκύπτουν σε τέτοιες ενέργειες που στόχο έχουν τη συρρίκνωση του κλάδου.

Τεχνοκρατικό πλαίσιο διαμεταφοράς

Το επιστημονικό και τεχνοκρατικό άνοιγμα της ΠΕΕΔ επιβεβαιώθηκε με την εισήγηση στο Σεμινάριο Επιμόρφωσης Στελεχών Επιχειρήσεων και Φοιτητών για τις μεταφορές που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Ιστοσελίδα

Η σταθερή και μόνιμη επικοινωνία με όποιον έχει ενδιαφέρον γίνεται πια και μέσω της ανανεωμένης ιστοσελίδας www.peed.gr την οποία οργανώσαμε και ενημερώνουμε τακτικά με όλες τις τρέχουσες εξελίξεις πάνω σε κλαδικά και γενικού ενδιαφέροντος θέματα, με αρθογραφίες, δημοσιεύματα, links, νομοθεσία κλπ.

Πόρισμα Μόνιμης Επιτροπής Logistics 

Στο πόρισμα – εισήγηση της Μόνιμης Επιτροπής Logistics του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (Masterplan) για την Ανάπτυξη Υποδομών και Υπηρεσιών (Εμπορευματικά Κέντρα), διακρίνονται σημεία που επιβεβαιώνουν τις απόψεις της ΠΕΕΔ για την κομβική οργάνωση των εμπορευματικών κέντρων. Αναλυτικότερα για την περιοχή Αθηνών προτείνεται και δεύτερο εμπορευματικό κέντρο εκτός από το Θριάσιο, στηριζόμενο στην εμπορευματική κίνηση του λεκανοπεδίου, του ακτινωτού της τροφοδοσίας της χώρας, της απορρόφησης των διαμεταφορικών επιχειρήσεων του ΄΄υπό ανάπλαση Ελαιώνα΄΄ και της προβλεπόμενης ανάπτυξης από την παραχώρηση του Σ.ΕΜΠΟ. στην COSCΟ. Επίσης, επισημαίνει το παράδοξο της προσωρινής νομιμότητας, την αναγκαιότητα σημειακής χωροθεσίας και επισημαίνει την υγειονομική ακαταλληλότητα των σημερινών εγκαταστάσεων. Παράλληλα γίνεται αναφορά στη θεσμική οργάνωση ολόκληρης της μεταφοράς, στις ανάγκες εκσυγχρονισμού και εκπαίδευσης, στη νομική ομοιογένεια για κάθε μεταφορικό μέσο και στις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προτάσεων αυτών. Τα θέματα αυτά αναπτύσσονται διεξοδικότερα στο πόρισμα της Μόνιμης Επιτροπής Logistics και τον Εκσυγχρονισμό των Μεταφορών που είναι έτοιμο προς υποβολή.

Η ΠΕΕΔ θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό των διαμεταφορέων, προτείνοντας εφικτές λύσεις στη διαδικασία οργάνωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας, προς όφελος του κλάδου και γενικότερα του εμπορικού κόσμου. Ωστόσο, εάν ο διάλογος δυστυχώς δεν αποδίδει καρπούς η ΠΕΕΔ θα επιλέξει άλλους δυναμικότερους τρόπους για την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Δημοσιοποίηση και προβολή θέσεων

Η ΠΕΕΔ έχει τακτική παρουσία στον έντυπο κλαδικό τύπο (Cargo Plus, Supply Chain & Logistics, Ναυτεμπορική, Κέρδος, Ημερησία, Εξπρές, Ισοτιμία, Απογευματινή), μέσα από τον οποίο προβάλλει διαρκώς τις θέσεις της.

Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στις κλαδικές εκθέσεις, στα κλαδικά Forum (όπως ΄΄Logic ΄09΄΄, ΄΄Supply chain management forum΄΄), σε ημερίδες της ΤΕΔΚΝΑ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, του ελληνογερμανικού και ελληνογαλλικού επιμελητηρίου της Ελλάδας, της EEL με θεματολογίες μεταφορών, Logistics, εμπορίου καθώς και στα συνέδρια Logistics 2008 και 2009 με επιστημονικές εισηγήσεις ενιαίας ανάπτυξης της συνολικής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επίσης, συμμετείχε στο Διεθνές συνέδριο UNECE στον Πειραιά για το ρόλο των λιμένων ως κόμβων επικοινωνίας μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, στην Επιμελητηριακή Αποστολή του ΕΕΣΥΜ στην Ιταλία και Ελβετία, για το ίδιο αντικείμενο, και κάλυψε με εισηγήσεις την 10η Πανελλήνια Επιμελητηριακή Συνδιάσκεψη Μεταφορών στην Κόρινθο.

                                                                                                                 Ι. Σιαμάς 

                                                                                                                 Πρόεδρος Δ.Σ